Çalışma alanlarımızı tasarlarken en önemli amaçlardan birisi, çalışanın kendini ortamda rahat hissetmesi ve çalışma verimini arttırmasıdır. Bunlar için dikkat edilmesi gerekenler;
1. Konfor Mesafesi; Çalışma masalarının mesafeleri tasarlanırken birbirlerine çok yakın olmamalıdır. Çalışanların kendi alanlarını belirleyen bazı sınırlar olmalıdır, çalışan kişiler ofis içerisinde haraket ettikleri zaman bu çalışanı etkilememelidir. Çok uzak çalışma alanları da birbirlerine olan uzak mesafeden dolayı gurup çalışmalarında etkili olamazlar, bu yüzünden çalışma mesafeleri tasarlanırken yapılcak ofis iş ve guruplandırmaların önceden konuşulması ve tasarımın bu konular üzerinde şekillenmesi gerekmektedir.
2. Aydınlatma; Ofis ortamındaki aydınlatma gün içinde doğal aydınlatmada hesaplanarak yapılması gerekmektedir. Göze direk gelen ışıklandırmalardan kaçınılmalı ve çalışanın masasını hedef almalıdır. Çalışma Masasının üzerindeki gölgeler çalışma esnasında çalışanı rahatsız edebilir. Bu yüzden önceden montaj yerleri hesaplanması gerekmektedir. Ofis genelindeki aydınlatma orta derecede olmalıdır, çok aydınlık göz bebeklerini yorabilir aynı zamanda loş aydınlatma da beyine uyku sinyalleri verebilir.
3.Renkler; Ofis renkleri açık olarak tercih edilmedir. Ferah ve aydınlık bir ofis her zaman çalışanın motivasyonunu artırır. Mobilya renkleri de olabildiğince doğal malzemelerden ve açık renklerden oluşmalıdır. Ofisin suni bir fabrika değil daha çok doğal rahatlatıcı bir ortam olması gerekmektedir.
4.Ses; Kullanılacak malzemeler daha çok ses yalıtım özelliğinde olmalıdır. Ses yansıtıcı malzemeler ofisteki gürültüyü arttıracağından çok tercih edilmemelidir. Özel odalarda Müdür, Toplantı vs. ses geçirmez özellikli kapıların kullanılması ve özel konuşmaların diğer çalışanlar tarafından duyulmaması gerekmektedir.
Comments